HVORDAN SPENNE OPP
LERRET PÅ BLINDRAMME


 


Kunstnerutstyr.no har produksjon av en rekke produkter, hvor blindrammer er en av våre viktigste handelsvarer. Disse lages i prima furukvalitet, noe som er særs viktig om man ønsker en ramme som skal holde seg stabil over tid. 
Til tross for høy kvalitet er vi kjent for å holde landets laveste priser, noe som skyldes materiell fra egen skog og riktige tørkeforhold.

Her viser vi en enkel fremgangsmåte for de som ønsker å strekke sine lerret selv, samt noen nyttige hjelpemidler for å få jobben gjort.

 

 
 
DET MAN TRENGER FOR Å KOMME I GANG.

Først av alt er det viktig å ha blindrammer som ikke vil få vridninger i ettertid!
Våre egenproduserte blindrammer er laget av furu, og ikke balsatre som dessverre blir solgt av mange forretninger i dag.
Balsatre er hurtigvoksende og vil i de aller fleste tilfeller bli ustabile ganske raskt, og en stor del av disse er skjeve allerede når de kommer til butikken.

 

Det man behøver
for å komme i gang.

4 stk. blindrammer med kiler. Ved større lerret setter man inn en midtstolpe (tverrtre) for å gjøre lerretet mer stabilt.
Antall tverrtre bestemmes ut fra størrelse, men det mest vanlige er en eller 2 stk.

Du behøver lerretet du skal spenne opp, samt nyttig verktøy for å få jobben gjort.

Verktøyet bør inneholde stiftemaskin og stifter, samt strekketang/spenntang. En god kniv er også en fordel.


Enkel innføring i hvordan jobben gjøres.

Sett først blindrammen sammen. Bruk en hammer/klubbe å slå slik at skjøten i hjørnene blir så tett som mulig. Det er viktig at alle fire hjørner er i vinkel. En dørkarm/ vinduskarm eller lignende kan være et nyttig hjelpemiddel. Ved ekstra store lerret setter man inn tverrtre.

Lerretet skal være
5 cm. større alle sider.

Skjær til et stykke lerret, slik at dette vil være stort nok til å festes bak på blindrammen, ca. 5 cm. på hver side vil være passende dersom blindramme har en tykkelse på ca. 2 cm. Er blindrammen tykkere økes målene tilsvarende.

Følg anvisning, unngå
å strekke skjevt.

Strekk lerretet etter nummerrekkefølge som vist over. Fest lerretet i midten bak på blindrammen (1) deretter motsatt side (2) osv. Når man setter i stifter er det tilrådelig å ikke ha for stor avstand mellom disse, ca. 3- 5 cm. vil være passende.

Utstyret er viktig for
å få lerretet stramt.

Når man setter i stifter er det tilrådelig og ikke ha for stor avstand mellom disse, ca. 3- 5 cm. vil være passende. Det er viktig å stramme lerretet stramt allerede ved oppspenningen, slik at man ikke får unødige bulker/ bølger. Med en strekketang får du godt tak på lerretet, samtidig som det er langt enklere å få alle sider like stramme. Utstyet du beøver finner du under siden tilbehør blindrammer.

Brett av hjørnet,
steg 1 av 2.

Når du starter og du vet hvordan bildet skal være, bretter du hjørnene på topp og bunn, slik at disse ikke blir synlige fra siden. Skal du ha ramme på bildet er dette selvsagt ikke nødvendig.

Steg 2.

Pass på å strekke ekstra stramt i hvert hjørne. Dette for at kantene rundt skal være så jevne som mulig. Til slutt setter man i kiler, to i hvert hjørne.

Lerret ferdig.

Kilene slåes inn i blindrammen slik at lerretet etterstrammes. Som nevnt tidligere er det viktig å stramme lerretet stramt allerede ved oppspenningen, slik at man ikke behøver å etterstramme med kiler mer enn nødvendig

Bildewire, plastbelagt.

Under vår side tilbehør blindrammer finner du utstyret du burde ha for å få jobben gjort.