LÆR FARGEBLANDING MED ITTEN FARVESIRKEL.


 


Kunstnerutstyr.no ble etablert i 1982, og er i dag en av Norges eldste og ledende leverandører av utstyr til kunstnere. Allerede fra vår start har vi hatt egen produksjon av flere produkter, blant disse er våre blindrammer og staffelier som av mange regnes som markedets aller beste. 
Til tross for høy kvalitet er vi kjent for å holde landets laveste priser, noe som skyldes materiell fra egen skog og riktige tørkeforhold.

Våre produkter blir i dag benyttet av flere av Norges mest kjente kunstnere og vi kan her vise tilkjente navn som Oddmund Rauadberget, Lars Elling, Tor- Arne Moen og Frank Brunner for å nevne noen. I tillegg leveres våre produkter til en rekke land utenfor landets grenser hvor USA er det dominerende.


 
ITTEN FARVESIRKEL I UTSKRIFTSFORMAT.

Vi har her laget en enkel innledning i fargeblanding og du kan også lage din egen fargesirkel ved å følge linken til høyre.

Ved utskrift er det viktig å vite hvilket medium du velger å male sirkelen med. Til fargelegging kan du benytte vanlig kopipapir, til akryl- akvarell- og gouachemaling velger de fleste tegne- eller akvarellpapir. De fleste printere i dag mestrer dette så lenge papiret ikke er for tykt.
Når det gjelder oljemaling er nok det beste underlaget lerret. Papir kan også benyttes dersom man etter kopiering legger på en hinne med akryllakk før malingen starter.!

 

Primærfarger.

Itten fargesirkel viser fargeblanding ved å dele sirkelen inn i 12 felt. I senteret av sirkelen ligger de tre primærfarger gul, rød, og blå. Sammen med hvit og sort danner disse grunnlaget for samtlige farger. Primærfarger er rene farger og kan ikke blandes til med bruk av andre farger.

Sekundærfarger.

Ved å blande to primærfarger med hverandre i like deler vil du få en sekundærfarge. Gul og blå vil bli grønn. Grønn er da en sekundærfarge. Andre sekundærfarger blir oransje og fiolett. (Gul og rød gir oransje, rød og blå blir fiolett).

Tertiærfarger.

Primærfarge blandet med sekundærfarge blir en tertiærfarge. Gul blandet med oransje, blir da guloransje. Guloransje vil da ligge mellom gul og oransje i fargesirkelen. Rød blandet med oransje gir rødoransje. Videre får vi rødfiolett, blåfiolett, blågrønn og gulgrønn. Totalt 6 tertiærfarger. Ittens fargesirkel deler også fargene inn i kalde og varme fargenyanser hvor høyre side er de varme og venstre halvdel er de kalde.

Hvordan lage sin egen fargesirkel.

Steg 1.

Skriv ut vår fargesirkel i sort/hvit og fyll inn de tre primærfarger i senter av sirkelen som vist over. Gul på toppen rød nede på høyre side og blå nede til venstre. Det samme gjør du i feltet ut for spissen av primærfargene.

Steg 2.

Nå blander du 2 primærfarger i like deler og maler disse i feltet mellom primærfargene. Disse tre er sekundærfarger og vill ligge mellom to primærfarger. De samme farger fylles så inn i feltet ut for spissen av sekundærfargene. Din fargesirkel vil nå være lik bildet over.

Steg 3.

De siste ledige feltene i fargesirkelen er til tertiærfargene. Bland en del fra hver av nabofeltene (primærfarge + sekundærfarge) og mal disse i det ledige feltet. Du får nå de 6 tertiære fargene.