Lær fargeblanding med Itten fargesirkel.


 

Lær fargeblanding
med Itten fargesirkel.


Du er her: Hjem / Produkter / Fargesirkel


Kunstnerutstyr.no ble etablert i 1982, og er i dag en av Norges eldste og ledende leverandører av utstyr til kunstnere. Allerede fra vår start har vi hatt egen produksjon av flere produkter og blant disse er våre blindrammer og staffelier som av mange regnes som markedets aller beste. 
Til tross for vår høye kvalitet er vi kjent for å holde landets laveste priser, noe som skyldes trevirke fra egen skog..

Våre produkter blir i dag benyttet av flere av Norges mest kjente kunstnere og vi kan her vise til kjente navn som Oddmund Raudberget, Lars Elling, Tor-Arne Moen og Frank Brunner for å nevne noen. I tillegg leveres våre produkter til en rekke land utenfor landets grenser hvor USA er det største markedet.


 

 

 

 

 

 

 

Itten fargesirkel for utskrift.

Vi har på denne side laget en enkel innledning i fargeblanding hvor du også kan lage din egen fargesirkel.

Ved utskrift er det viktig å vite hvilket medium du velger å male sirkelen med. Til fargelegging kan du benytte vanlig kopipapir, til akryl- akvarell- og gouachemaling velger de fleste tegne- eller akvarellpapir. De fleste printere i dag mestrer dette så lenge papiret ikke er for tykt. Når det gjelder oljemaling er nok det beste underlaget lerret, men papir kan også benyttes dersom man før maling påfører et lag med klarlakk.


Se tilbud på fargehjul
i vår nettbutikk!


I vår nettbutikk har vi
også markedets laveste
priser på

kunstmaling og tilbehør!
Fargelære med Itten.

En fargesirkel har tre primærfarger.

Primærfarger.

Itten fargesirkel viser fargeblanding ved å dele sirkelen inn i 12 felt. I senteret av sirkelen ligger de tre primærfarger gul, rød, og blå. Sammen med hvit og sort danner disse grunnlaget for samtlige farger. Primærfarger er rene farger og kan ikke blandes til med bruk av andre farger.

En fargesirkel har tre sekundærfarger.

Sekundærfarger.

Ved å blande to primærfarger med hverandre i like deler vil du få en sekundærfarge. Gul og blå vil bli grønn. Grønn er da en sekundærfarge. Andre sekundærfarger blir oransje og fiolett. (Gul og rød gir oransje, rød og blå blir fiolett).

En fargesirkel har seks tertiærfarger.

Tertiærfarger.

Primærfarge blandet med sekundærfarge blir en tertiærfarge. Gul blandet med oransje, blir da gul-oransje. Gul-oransje vil da ligge mellom gul og oransje i fargesirkelen. Rød blandet med oransje gir rød-oransje. Videre får vi rødfiolett, blåfiolett, blågrønn og gulgrønn. Totalt 6 tertiærfarger. Ittens fargesirkel deler også fargene inn i kalde og varme fargenyanser hvor høyre side er de varme og venstre halvdel er de kalde.

Her kan du lage din egen fargesirkel.

Her er fargesirkel for utskrift.

Steg 1.

Skriv ut vår fargesirkel i sort/hvit og fyll inn de tre primærfarger i senter av sirkelen. Gul på toppen rød nede på høyre side og blå nede til venstre. Det samme gjør du i feltet ut for spissen av primærfargene.

Itten fargesirkel.

Steg 2.

Nå blander du 2 primærfarger i like deler og maler disse i feltet mellom primærfargene. Disse tre er sekundærfarger og vill ligge mellom to primærfarger. De samme farger fylles så inn i feltet ut for spissen av sekundærfargene. Din fargesirkel vil nå være lik bildet over.

Fargesirkel med 3 primærfarger, 3 sekundærfarger og 6 tertiærfarger.

Steg 3.

De siste ledige feltene i fargesirkelen er til tertiærfargene. Bland en del fra hver av nabofeltene (primærfarge + sekundærfarge) og mal disse i det ledige feltet. Du får nå de 6 tertiære fargene.