Lær fargeblanding med Itten fargesirkel.
 

Hva skal
jeg velge?


Du er her: Hjem / Produkter / Hva skal jeg velge


For nybegynnere er dette et spørsmål som er vanskelig å vite uten å ha forsøkt flere alternativer. Vi vil her ta for oss de viktigste fordeler og ulemper ved bruk av de 3 mest vanlige malingsvarianter innen billedkunst, akrylmaling, akvarell- og oljemaling. 


Burde jeg velge oljemaling, akrylmaling, eller kanskje akvarell?

I vår nettbutikk har vi et stort utvalg av de fleste typer maling, samt startpakker i maling med olje, akryl og akvarell. De fleste i dag bruker enten olje eller akryl men akvarell er også flittig benyttet og i tillegg kommer maling til glass, keramikk og porselen som vi vil komme tilbake til ved en senere anledning.

 

 


Akrylmaling.
Deres fordeler og ulemper.

Til produksjon av akrylmaling benyttes en vanndisperasjon av akrylplast, en kremaktig hvit konsistens man blander ut med pigmentpulver. Akryl er stabil og sterk og vil ikke krakelere, den er nøytral og man kan benytte de fleste fargestoffer. Akryl kan benyttes til akvarellteknikker ved at malingen tynnes med vann, eller malemedium som kan kjøpes hos de fleste leverandører av kunstnermateriell. Akrylmaling mattes ned når den tørker men ved bruk av fiksativ, enten i form av spray eller påføring med pensel, vil man igjen friske opp fargene. Ved siden av oljefarger er akrylfarger det mest benyttede mediet til malerier og flere og flere foretrekker i dag akryl som grunning (underlag for oljemaling) da akrylmaling tørker raskere enn oljefarger. Akryl fester godt på de fleste fettfrie underlag, men vil ikke feste seg på olje.

Fordeler:
Tørker raskt og til rengjøring benyttes hovedsaklig vann, og vann benyttes også til tynning av malingen. Akryl kan males impasto (tykke lag) eller tynnes ut. Da akrylmaling har en rask tørketid kan den overmales raskere enn olje.

Ulemper:
Mange synes akryl tørker for raskt selv om man kan tilsette retarder som forlenger tørketiden noe. Tørr akryl er fullstendig vannfast og man kan dermed ikke fukte malingen for å forandre på det man allerede har malt. Akrylens hurtige tørketid gjør også at man må være ekstra påpasselig med å holde pensler fuktige og rene. Akrylmaling forandrer seg under tørketiden ved at den kan bli en tanke mørkere.
Her ser du våre sett i akrylmaling og vår beste akrylmaling noensinne, 320 ml.

Akvarellmaling.
Deres fordeler og ulemper.

Akvarellmaling produseres ved å blande pigmenter med arabisk gummi (gum arabic) og små mengder med glycerine for å gjøre malingen fleksibel. Om du ikke er nøye med rengjøring av pensler er det lett å tilgrise fargekakene med andre farger. Benytt en fuktig fille til å holde kakene rene. De har begge sine fordeler så prøv ut å se hvilken du foretrekker. Mange bruker en kombinasjon av begge. Akvarell leveres i dag også i blyanter. Man fargelegger først papiret før man med våt pensel bearbeider underlaget.

Fordeler:
Akvarellmaling tynnes med vann og vann brukes også til rengjøring. Det ferdige resultat kan bearbeides noe med vann, selv etter at malingen er tørr. Akvarellfarger er økonomisk i bruk.

Ulemper:
Da akvarell er transparent (gjennomskinnelig) er det vanskelig å skjule feil i et ferdig bilde. Akvarellfarger har i likhet med akrylmaling en tendens har til å mørkne noe under tørketiden.
Her ser du våre sett i akvarellmaling og løse farger.

Oljemaling.
Deres fordeler og ulemper.

Oljemaling består av revne pigment blandet med bindemiddel. Som bindemiddel brukes som oftest linolje. De mest seriøse leverandører benytter i dag valmueolje til produksjon av hvite fargetoner. Dette da linolje blandet i hvitt har en tendens til å gulne. Oljemaling gir skarpe briljante farger og er fremdeles den mest benyttede form for maling. Oljemaling er også den malingen med best festeevne og kan benyttes til overmaling av akrylfarger. Dette er også årsaken til att akrymaling med sin rake tørketid benyttes av flere og flere som grunning av lerretet der dette er å foretrekke.

Fordeler:
Tørker senere enn akryl og gir deg god tid til å jobbe med underlaget og til å blande farger. Spesielle midler kan brukes til å fremskynde tørketiden. Oljemalinge gir deg større frihet i forhold til tørketid enn noen annen maling, og malingen har bedre glans enn både akvarell- og akrylmaling, også etter at de har tørket. Oljemaling vil kunne benyttes til flere overmalingar enn akryl uten å forringe det ferdige resultat.

Ulemper:
Til olje benyttes løsemidler og det er viktig å ta sine forholdsregler. Oljemaling har senere tørketid enn akrylmaling (man kan tilsette tørkemiddel for å motvirke dette) så mange arbeider på flere bilder samtidig. Man må vente opptil flere uker før man eventuelt kan legge en fiksativ (lakk) på maleriet. Til rengjøring av arbeidsredskaper som pensler med mer benyttes terpentin eller lignende.
Oljemaling kan dessuten være irriterende for astmatikere.
Her ser du våre sett i oljemaling og løse tuber.