KOH-I-NOOR AKVARELL- OG FARGEBLYANTER

LITT OM
PENSELEN OG
DERES EGENSKAPER.


 

 

Penselen er en av kunstnerens viktigste arbeidsverktøy, og hva hjelper det med god maling og godt underlag dersom penselen ikke gir det du ønsker.

Pensler ble benyttet så tidlig som i den eldre steinalder (paleolittiske periode) for å påføre pigment som vist av hulemaleriene i Altamira i Spania og Périgord i Frankrike. Tidligere egyptere brukte penselbørster til å lage sine detaljerte gravmalerier, mens de gamle kineserne benyttet spissen av menneskehår for å gjøre de mange tegnene i deres skriving, en fremgangsmåte som enkelte fortsatt benytter.

Heldigvis er utstyret vi benytter i dag mer avansert hvor vi har en rekke forskjellige pensler å velge blant, alle med sine spesielle egenskaper.LITT OM DE PENSLER VI BENYTTER I DAG.

Busten på penselen lages av naturlig hår, syntetiske fibre, eller en kombinasjon av disse, og man kan lett se at syntetiske fibre overtar mer og mer av markedet. Dessverre er ikke dette altid til det beste for kunstnere mener mange men fordelen er at disse stadig forbedres.

Pensler kommer i en rekke størrelser, former og hår. Størrelsen på en pensel vises med et nummer som er trykt på håndtaket. Størrelser starter normalt fra 000, deretter 00, 0, 1, 2, 3, og oppover. Jo høyere tallet er, jo større eller bredere er penselen.
Dessverre er det lite samarbeid mellom de forskjellige penselprodusenter om definisjonen mellom størrelse, slik at nummer 8 i ett merke kan være størrelse 10 eller kanskje 12 fra en annen produsent.

Det finnes en rekke fasonger på penselen og deres bust, og vi vil her ta for oss de mest vanlige som benyttes i dag.

Penselens fasong og bruksområder.


Flat pensel.

En flat børste er, som navnet tilsier, en pensel hvor børstehårene er ordnet slik at børsten er flat men ikke veldig tykk. Dette er også den pensel som er mest benyttet innen kunstmaling. Lengden på børstene kan variere, noen flate med lang bust og noen med veldig kort bust. En flat pensel lager en bred strek, men hvis du benytter den på siden vil den lage tynne penselstreker. En kort flat børste er ideell for små, presise penselstrøk. Hvor mye penselen holder av malingen bestemmes ut i fra lengde og bredde på busten/ hårene, hvor en korthåret, syntetisk pensel vil holde mindre enn en tilsvarende laget av naturlige hår. En flat myk pensel vil gi mykere penselstrøk enn en tilsvarende med stivere bust. Bruksområder på en flat pensel er mange, grunning, maling innen de fleste teknikker samt fernissering/ lakkering. Flate pensler benyttes til alle typer kunstmaling med hovedvekt på maling med olje-, akryl og gouachemaling. Her sees eksempler på flate pensler i vårt store utvalg.

Filbert/ kattetunge.

En filbert også kalt kattetunge har en smal flat bust som ender i en avrundet tupp. En filbert er manges favoritt fordi dens form kan produsere mange forskjellige penselstrøk, og spesielt vises dette med å variere trykket på penselen. De mest populære kattetungepenslene er gjerne i størrelser mellom 8 og 12.
Her finner du pensel i kattetunge.


Skråpensel.

Skråpenselen er et perfekt valg for presise linjer og kurver. De kan brukes til å flyte eller lage ruffede kronblader. Denne er også perfekt til tett skyggelegging og utheving, samt å komme til i små kroker/hjørner hvor andre pensler er mindre egnet. Samtidig er denne penselen mindre egnet til lange og flytende penselstrøk, hvor en flat rett pensel er bedre egnet. Skråpensel øker i populæritet og benyttes innen alle malingstyper.
Eksempler på skrå pensler finner du her.


 

Liner/rigger.

En rigg eller liner er en tynn pensel med ekstra lang bust. Disse er gjerne spisse men kan også ha en flat eller firkantet spiss. Penselen er utmerket til å lage fine linjer med en konsistent bredde, noe som gjør den ideell til å male tynne linjer samt til signering. Liner/ rigger kommer i mange tykkelser og lengder som betyr at valg av riktig pensel kan være utfordrende. Jo lenger hår penselen har, jo mer maling eller vann kan den holde. Brukes til alle typer maling.
Her finner du liner eller skrivepensel.


Rund pensel.

En rund pensel er den mest tradisjonelle penselformen, og hva folk flest forestiller seg når de tenker "kunstmalerpensel". En god rund pensel benyttes til å male fine linjer og detaljer, spesielt gjelder dette hvis det er en pensel laget av toppkvalitets Kolinsky mårhår.
Runde pensler benyttes til alle typer maling, men til akvarell er gjerne skaftene noe kortere.
Her har vi flere typer rund pensel.


Viftepensel/ solfjærpensel.

En viftepensel er en børste med et tynt lag med hår som spres ut av penselhylsen. En viftepensel brukes ofte til å blande farger slik at disse glir inn i hverandre for myke overganger, men er også perfekt for å male hår, gress eller tynne grener. Kan benyttes våt eller tørr for å dra malingen lett over overflaten.
Her er syntetisk viftepensel eller viftepensel i ekte hår.


 

Fordriver.

Denne har samme effekt som en mindre flat pensel og benyttes gjerne til større flater. Fordriver er også den den mest brukte pensel til grunning av lerret og fiksering/ lakkering.
Fordrivere finner du her!


MOP/ vaskepensel.

En mopbørste er laget for blanding av farger samt at den ved lett berøring av malingen kan få disse til å få myke overganger mellom to eller flere farger. Mop kommer i en rekke former, noen ligner en makeup børste, andre kan være stive for å behandle maling som er tørrere/ hardere. Den harde typen benyttes hovedsaklig til maling med olje og akrylmaling. Den mykere varianten brukes spesielt innen akvarellteknikker da den holder mye vann slik at man med letthet kan flytte malingen på papiret samt ta bort unødvendige mengder vann. Flere kjenner også til mop pensel benyttet til forgylling, og vi har her et stort uvalg av Da Vinci pensler.

HJORTEFOTPENSEL.

Ikke rart at denne har fått dette navnet internasjonalt når man ser utformingen. Hjortefotpenselen er en tekstureringspensel som er meget populær til å lage pels og løvverk, såkalt stipling. Her burde man velge en som har mye tekstur fremfor en som er stiv og pent formet.
Penselen benyttes både tørr og våt og det er smart å benytte forskjellig trykk på penselen, noe som gir et mer naturlig sluttresultat. Benyttes til alle typer maling.
I vårt rike utvalg har vi selvsagt disse også. Da Vinci pensel i type hjortefot.


 

Penneposer.

Penneposer er i dag sjelden i handelen grunnet deres forholdsmessige kostbare produksjon. Benyttes til alle teknikker men har flest tilhengere innen maling med akvarell, maling på keramikk og porselen samt oljemaling. De eldre penneposer som også er de med best egenskaper ble laget kun av ekte hår, og de aller beste ble laget av dyrehår fra beste type mårhår (også kalt Kolinsky) samt Kazan ekornhår. Disse kom gjerne fra de kaldeste strøkene av Sibir i Russland, hvor det kalde klimaet ga hårene mer styrke og spenst. Selve busten er messingbundet på "stammen av gåsefjær" (ja du leste riktig) som man igjen trer inn på en pinne eller på et annet penselskaft. En unik måte hvor man med letthet kan ta av å bytte med andre pensler. I vår butikk i Drammen har vi mer enn 400 forskjellige typer, et utvalg som i dag regnes som Europas største, og på våre sider har vi også med noen.
Da Vinci pensel pennepose i Kazan ekornhår og Da vinci pennepose pensel i mårhår.


Penneposer.

Laget i Kolinsky mårhår.

Messingbundet.


Produsent
Da Vinci Brushes.
Tyskland.Penneposer.

Laget av hår fra Kazan ekorn.

Messingbundet.


Produsent
Da Vinci Brushes.
Tyskland.