Kunstnerutstyr.no leverandør av kunstnermateriell i mer enn 40 år.


Du er her: Produkter / Blindramme-lerret / Strekke lerret
 

Hvordan spenne opp lerret på blindramme

Kunstnerutstyr.no har produksjon av en rekke produkter hvor blindrammer er en av våre viktigste handelsvarer. Disse lages i prima furukvalitet, noe som er særs viktig om man ønsker rammer som skal holde seg stabile å unngå vridninger over tid. 
Til tross for vår høye kvalitet er vi kjent for å holde landets laveste priser, noe som skyldes riktige tørkeforhold og trevirke fra egen skog.

Her viser vi en enkel fremgangsmåte for de som ønsker å strekke sine lerret selv, samt noen nyttige hjelpemidler for å få jobben gjort.

 

 

 

Kvalitet er avgjørende for sluttresultatet.

En komplett blindramme består av 4 sider/2 par. Til ekstra store størrelser anbefales også tverrtre/avstiver hvor antall bestemmes ut i fra lerretets størrelse. Først av alt er det viktig å ha blindrammer av høy kvalitetfor å unngå vridninger i ettertid!

Våre egenproduserte blindrammer er laget av furu, og ikke balsatre som dessverre blir solgt av mange forretninger i dag. Balsatre er hurtigvoksende og vil i de aller fleste tilfeller bli ustabile ganske raskt, og en stor del av disse er skjeve allerede når de kjøpes fra forretning.



 

Utstyr til oppspenning av lerret.

Det man behøver
for å komme i gang.

4 stk. blindrammer med kiler. Ved større lerret setter man inn en midtstolpe (tverrtre) for å gjøre lerretet mer stabilt. Antall tverrtre bestemmes ut fra størrelse, men det mest vanlige er en eller 2 stk. Du behøver lerretet du skal spenne opp, samt nyttig verktøy for å få jobben gjort. Verktøyet bør inneholde stiftemaskin og stifter, samt strekketang/spenntang. En god kniv er også en fordel.

Blindramme av beste furukvalitet. Norges laveste priser. Stort utvalg.

Enkel innføring i hvordan jobben gjøres.

Sett først blindrammen sammen. Bruk en hammer/klubbe å slå slik at skjøten i hjørnene blir så tett som mulig. Det er viktig at alle fire hjørner er i vinkel. En dørkarm/ vinduskarm eller lignende kan være et nyttig hjelpemiddel. Ved ekstra store lerret setter man inn tverrtre.

Vi har blindrammer til lerret - kunstnerutstyr.no

Lerretet skal være
5 cm. større alle sider.

Skjær til et stykke lerret, slik at dette vil være stort nok til å festes bak på blindrammen, ca. 5 cm. på hver side vil være passende dersom blindramme har en tykkelse på ca. 2 cm. Er blindrammen tykkere økes målene tilsvarende.

Lag dine lerret selv, her er det mange penger å spare.

Følg anvisning, unngå
å strekke skjevt.

Strekk lerretet etter nummerrekkefølge som vist over. Fest lerretet i midten bak på blindrammen (1) deretter motsatt side (2)før du fortsetter med side 3 og 4. Når man setter i stifter er det tilrådelig å ikke ha for stor avstand mellom disse, ca. 3- 5 cm. vil være passende. Husk å ikke stifte helt ut på to av sidene. La det her stå igjen ca 5 cm. som benyttes til bretting av hjørnene.

Stitemaskiner og annet utstyr til lerret.

Utstyret er viktig for
å få lerretet stramt.

Det er viktig å stramme lerretet stramt allerede ved oppspenningen slik at man ikke får unødige bulker/ bølger. Med en strekketang får du et godt tak på lerretet, samtidig som det er langt enklere å få alle sider like stramme. Utstyret du behøver finner du under siden tilbehør blindrammer.

Hvordan brette hjørnene på malelerret.

Brett av hjørnet,
steg 1 av 2.

Når du er ferdig med alle 4 sider er alt klart for brett av hjørnene på topp og bunn, slik at disse blir minst mulig synlig fra siden.

Riktig brett av hjørner på lerret er viktig for å få det beste resultatet.

Steg 2.

Pass på å strekke ekstra stramt i hvert hjørne. Dette for at kantene rundt skal være så jevne som mulig. Til slutt setter man i kiler, to i hvert hjørne.

Kiler på lerretet er viktig fo å kunne stramme duken.

Lerret ferdig.

Kilene slåes inn i blindrammen slik at lerretet etterstrammes. Som nevnt tidligere er det viktig å stramme mest mulig allerede ved oppspenningen, slik at man ikke behøver å etterstramme med kiler mer enn nødvendig.